Acasă STIRI GRECIA: FALIMENTUL CELUI MAI MARE ȘANTIER NAVAL

GRECIA: FALIMENTUL CELUI MAI MARE ȘANTIER NAVAL

370
0
Sursa foto: Insider.gr

Guvernul grec se pregateste sa declare falimentul celui mai mare șantier naval din țară. Procedurile de insolvență au fost depuse conform codului revizuit al falimentului, care prevede vânzarea rapidă a activelor și retragerea acțiunilor vechi.
Petiția guvernului a adus o puternică reacție din partea proprietarului șantierului, Grupului Privinvest din Liban și a sindicatelor. Unul dintre cele mai mari șantiere din Marea Mediterană, Skaramanga a fost practic închis începând cu anul 2014, când lucrătorii au început sa solicite plățile restante de aproape doi ani.

Petiția a fost depusă într-o instanță de primă instanță din Atena, ca urmare a unei decizii a Curții Internaționale de Arbitraj a Camerei Internaționale de Comerț (ICC), care a ordonat Greciei să plătească între 170 milioane EUR și 236 milioane EUR catre Grupul Privinvest care a preluat controlul Hellenic Shipyards, în 2010.
Ministrul adjunct al Economiei din Grecia, Stergios Pitsiorlas, a declarat că discuția asupra cererii de faliment este programată pentru jumătatea lunii noiembrie, presupunând că instanța acceptă petiția. În esență, guvernul a început procesul de a forța Privinvest să renunțe la Hellenic, permițându-i să caute un nou investitor strategic.

Proprietarul libanez al Pribinvest, Iskandar Safa, a cerut Greciei să respecte hotărârea CPI și a avertizat asupra unor noi despăgubiri în instanțele grecești și internaționale.
Sindicatul muncitorilor din Grecia, Triaena, spune că cel mai important lucru despre hotărârea ICC este că “șantierul naval rămâne deschis și intact” și că “poate continua să funcționeze și chiar și cu interdicția de a construi nave de război străine”.

(sursa foto: Greekreporter.com)

Sindicatul a declarat că a cerut o întâlnire cu miniștrii de resort pentru a discuta soarta șantierului naval după decizia ICC dar în loc de a primi răspuns cu privire la aceasta întâlnire au fost informați că guvernul cauta numirea unui beneficiar „special” pentru a vinde activele șantierului Skaramanga prin licitație.

Uniunea sindicală mai spune că eșecul de a găsi un cumpărător “care va lua în considerare si cererile lucrătorilor” va forta statul Grec sa plătească sute de milioane de euro ca despăgubire pentru companie și proprietarilor săi în conformitate cu hotărârea tribunalului arbitral. “În același timp, angajații isi vor pierde locurile de muncă, vor pierde salariile datorate incă din aprilie 2012 și își vor pierde viitorul. Cu această decizie a guvernului, acest curs al lucrurilor este predeterminat”, susține uniunea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here