Acasă STIRI GOLFUL OMAN: DOUĂ TANCURI ATACATE CU TORPILE

GOLFUL OMAN: DOUĂ TANCURI ATACATE CU TORPILE

Al doilea atac in decurs de o luna. Prețul petrolului au crescut cu 4%

1919
0
Foto Credit HO / IRIB TV / AFP

Două tancuri aflate in apropierea strâmtorii strategice Hormuz din Golful Oman au fost atacate cu torpile joi 13 Iunie. In urma atacului unul dintre vase a luat foc iar cel de-al doilea a raportat daune in corpul navei. Marinarii au fost evacuați din ambele nave, televiziunea de stat iraniană declarând că 44 de marinari de la cele două tancuri au fost transferați într-un port iranian din provincia Hormozgan.

Dryad Global, o companie de informații maritime, a identificat navele implicate in incident. MT Front Altair este un tanc petrolier in proprietatea grupului norvegian Frontilen, construit in 2016, sub pavilion Insulele Marshall. Informațiile arată că tancul plecase de la un punct de încărcare al companiei de stat Abu Dhabi National Oil Co din Ruwais, Emiratele Arabe Unite către Japonia, având la bord naftalina, o hidrocarbură foarte inflamabilă.

International Tanker Management firma care operează Front Altair a declarat pentru Associated Press că o explozie a fost cauza incendiului la bord, refuzând să comenteze mai mult si declarând că încă investighează ce anume a provocat explozia. Echipajul de 23 de persoane este în siguranță după ce a fost evacuat de nava sud coreeana Hyundai Dubai aflata in apropiere.

A doua navă, identificată drept Kouraka Courageous, tanc chimic sub pavilion Panama operat de compania japoneza Yutaka Katada, transporta metanol de la Jubail, Arabia Saudită la Singapore. ”Echipajul nostru a efectuat o serie de manevre pentru a încerca să scape de atacuri, dar trei ore mai târziu am fost atacați din nou”, a spus Kokuka Sangyo, președintele companiei Yutaka Katada.

BSM Ship Management a raportat daune in corpul navei si că toți cei 21 de marinari au fost evacuați. Un singur membru al echipajului a fost ”ușor rănit” în incident. Potrivit Bernhard Schulte Shipmanagement, Kokua Courageous va rămâne în zonă ne-existând riscul să se scufunde”

In imaginea obținută de AFP de la postul iranian de televiziune IRIB se poate vedea fumul ce iese din tancul atacat în largul coastei Omanului

Acest incident vine după ce SUA a afirmat că Iranul a folosit mine pentru a ataca patru petroliere din apropierea portului Fujairah, luna trecută. In luna Mai patru tancuri din Arabia Saudita, EAU si Norvegia au fost atacate in aceeași zona. Toate cele trei țări au declarat că este o operă a unui organism guvernamental. Iranul însa a negat implicarea, deși rebelii susținuți de Iran in Yemen au lansat, de asemenea, atacuri cu rachete si drone asupra Arabiei Saudite.

Prețul petrolului au crescut cu 4% după incidentele de joi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here