O echipă internaţională de oameni de ştiinţă condusă de Centrul de Arheologie Marină din cadrul Universităţii din Southampton, a inspectat peste 40 de epave în sectorul bulgar al Mării Negre.
Câteva datează de pe vremea Imperiului Otoman şi a Imperiului Bizantin, iar cercetătorii au declarat că epavele vor ajuta la înţelegerea modelelor de tranzacţionare din acele vremuri, dar descoperirea lor nu a reprezentat punctul central el expediţiei . Proiectul de arheologie marină al universităţii, sau MAP la Marea Neagră, îşi proune să determine modul în care nivelul apelor a crescut rapid dpă ultima Epocă de Gheaţă.
“Principalul obiectiv al acestui proiect este de a efectua studii geofizice pentru a detecta fostele suprafeţe de teren îngropate sub fundul mării actuale, să ia probe de bază, să le caracterizeze şi să le dateze.(…) Epavele sunt o descoperire fascinantă.”, a declarat profesorul Jon Adams, principalul investigator MAP.
Adams a adăugat că acele carene de lemn sunt foarte bine conservate datorită nivelului scăzut de oxigen din partea de jos a Mării Negre.
Echipa a folosit o navă multifuncţională, Stiril Explorer, care este echipată cu sonare Kongsberf, aparate de fotografiat şi o suiă de alte instrumente , şi două ROV-uri (vehicule subacvatice comandate de la distanţă).