Parte a Carnival Corporation, Princess Cruises a fost de acord să plătească amenda de 40 de milioane de dolari, cea mai mare de până acum pentru poluare deliberată, și pledează ca nevinovat față de acuzațiie legate de depozitarea ilegală a deșeurilor.
Ancheta din Statele Unite ale Americii a fost inițiată după ce informații ce au fost furnizate de British Maritime and Coastguard Agency (MCA) indică faptul că un inginer nou angajat a raportat că au fost descărcate ilegal deșeuri pe coasta Angliei.
Inginerul și-a dat demisia în momentul în care nava a ajuns în Southampton, Anglia, iar subordonaților le-a fost ordonat să mintă pentru a putea acoperi ilegalitatea.
Motivul a fost unul pur financiar, susține Departamentul de Justiție al SUA. Inginerul șef care a ordonat descărcarea în largul coastelor Angliei, le-a spus inginerilor din subordine că ar costa prea mult pentru ca descărcarea să fie făcută corespunzător
Documentele depuse in instanță arată faptul că nava Carribean Princess a efectuat aceste descărcări ilegale începând cu anul 2005 și a folosit mai multe metode pentru a polua mările.
Ca parte a aordului, navele de croazieră din cadrul companiilor Carnival (Carnival Cruise Lines, Holland America Line, Seabourn Line și AIDA Cruises) se vor afla în cadrul unui program de supraveghere timp de cinci ani.
Dacă amenda va fi aprobată de către instanță din cele 40 de milioane, 10 milioane vor merge spre proiecte comunitare pentru mediul marin, 3 milioane de dolari spre plata unor proiecte de mediu din Florida de Sud și un milion de dolari vor merge către proiecte de mediu în apele Regatului Unit.