Confrom Ordinului 740 din 23 august 2016 privind aprobarea criteriilor minime de pregătire şi perfecţionare a personalului navigant maritim român şi a sistemului de recunoaştere a brevetelor şi a certificatelor de capacitate, cei care deţin certificatul de capacitate de timonier în termen de valabilitate şi au avut această funcţie minim 12 luni în perioada 3 ian. 2008-1 ian. 2012, pot obţine din oficiu certificatul de capacitate de şef timonier.
Şi motoriştii care deţin certificate în termen de valabilitate şi au activat pe o navă pentru o perioadă de 12 luni în perioada 3 ian. 2008-1 ian. 2012, pot obţine din oficiu certificatul de capacitate de ajutor ofiţer mecanic.
Noul ordin a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 30 august 2016 cu numărul 664.
Cei care au certificatele în termen şi au îndeplinit toate condiţiile trebuie să depună la sediul Autorităţii Navale Române din Constanţa, incintă Port numărul 1, o cerere, certificatul medico-psihologic apt pentru funcţia pe care o vizează, cursuri IMO şi o fotografie.
Nu am inteles niciodata, de ce statul roman alege sa ne ingreuneze viata, cu reguli impotriva navigatorilor. Puteau sa dea aceasta lege incepand cu anul 2016 sa intre in aplicare, nu intre 2008 si 2012….Sunt profund dezamagit de decizia lor…
O mizerie.Functia de sef timonier nu mai exista la nave de muuuuulti ani.Ce au scos.Crva ce nu exista!Dar vin in ajutorul navigatorilor.Cu taxe tot mai mari,cursuri inutile,si examene din ce in ce mai dificile .
Intrebarea mea este, DE CE doar cei cu experienta pana in anul 2012 pot beneficia de o gratuitate si nu toti timonieri cu experienta pana in 2016 ? Este cumva o discriminare?
buna ziua. am terminat umc-ul, am terminat si cele 12 luni de cadetie,la punte si as dori sa fac cursul de timonier. imi puteti spune ce pasi ar trebui sa urmez? am inteles ca la un minin de 3 luni navigate pot da doar examenul pentru eliberarea certificatului de timonie. as dori sa stiu ce ar trebui sa fac si ce bani imi trebuiesc.
Aveti nevoie de 3 luni stagiu pe aspirant, cu caiet de practică, pentru a da examen de timonier. Taxa e aproximatix 270 lei (examinare). În plus la eliberare certificate va trebuie şi cursul de Lb. Engleză de la CERONAV. Eliberarea certificatului nu ştim cât costă
Daca cineva a inceput sa navige in 2013 si a facut acest stagiu de ambarcare de minim 12 luni de ce este discriminat si nu poate obtine din oficiu aceasta functie de ajutor ofiter mecanic? Trebuie sa faca cursul la Ceronav si apoi sa de-a examen la ANR ? Mi se pare o mare porcarie !Imi puteti spune va rog care era diferenta in perioada 2008-2012 si prezent? Majoritatea agentiilor cer regula III /5, deci cu regula III /4 sunt slabe sanse de plecare.
Cu parere de rau nu va putem raspunde la problemele ridicate. Daca aveti o intrebare directa putem sa incercam sa obtinem niste raspunsuri pentru dumneavoastra. Din pacate nu putem raspunde in numele altora. Nu putem sti cum gandeste Ceronav sau ce intentii are ANR.
Asa cum am mai spus Seaman.ro un proiect independent, nascut din dorinta de a ajuta comunitatea navigatorilor. Nu reprezentam nici pe ANR si nici pe Ceronav. Ne autofinantam, mentinem site-ul curat fara 1000 de reclame, si nu ne e usor. Cu toate acestea incercam fim la zi cu cele mai importante informatii din domeniu si sa aducem in atentia tuturor stiri de actualitate din domeniu si sa evidentiem problemele care exista pe mare.
Daca va putem ajuta altfel, asteptam intrebarile dumneavoastra.
In final va rugam sa ramaneti aproape si sa ne ajutati cu un like la pagina si share la articole.
Stiu foarte bine ca nu reprezentati capusele orasului Ceronav ori ANR si va stimez pentru asta.Zilele trecute am adresat o intrebare mai marelui ANR-ului: care era diferenta in anii 2008-2012 si prezent legat de legi si pe ce baza s-a facut diferentierea asa ? Raspunsul ma lasat masca :”Eu P… nu am nici o legatura cu aceasta diferentiere si garantez ca treaba nu a plecat de la ANR,problema e ori de la Ceronav ori de la minister.”Asa se arunca cu mocirla de la unii la altii si noua tot ne iau banii.Un sistem de tot rahatul care nu stiu ce sa mai faca sa stoarca bani de la noi.
Este vorba de lovele nothing personal
Salutari! stiti cumva de unde pot face rost de testele pt. sef timonier ca sunt in aceeasi problema nu am un an de imbarcare in acea perioada, si am facut cursul la ceronav iar acum sa dau examenele la ANR, dar nu gasesc pe ainostri examene pentru functia respectiva. Daca cineva are ideea de unde le pot lua sa ma apuc de invata. Multumesc, o zi buna.
Concret nu va putem raspunde dar sunt aceleasi “surse alternative” care exista dintotdeauna.
Nu inteleg de ce ati bagat, examene atatat de complicate pentru functia de timonier sef ,functie care oricum nu exista la bordul navei,ce legatura are timonierul cu documentatia,termenii de ransport si amarajul marfii,cu tipuri de pompe,ducumente,legislatie vizavi de termeni contractuali.Ar fi fost suficien ca in.baza cartonasului, de la Ceronav sa achite o, taxa la Anr si sa mi se emita endorsementul.Filipininezii,sunt adunati de prin jungla li se emit acte si ajutati sa pleceiti pe mare,eu am nevoie doar sa nu imi mai puneti piedici ptr a pleca.Multumesc
Domnule Laurentiu, dumneavoastra cui va adresati? Noi Seaman.ro nu avem nimic de-a face cu ANR, Ceronav, UMC sau alte institutii din domeniu.
Ceea ce incercam noi este sa ajutam pe cat putem comunitatea marinarilor romani.
Referitor la comentariul dumneavoastra nu putem decat sa constatam (pentru a mia oara) ca nu exista nicio institutie/asociatie care sa tina cont de problemele reale ale navigatorilor.
testul pt ajutor de ofiter mecanic este acelasi ca si testul de motorist?