Acasă LEGISLATIE AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ: LISTA CURSURILOR OBLIGATORII DIN 2017

AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ: LISTA CURSURILOR OBLIGATORII DIN 2017

24063
14
Sursă poză: observator.ro

Începând cu 1 ianuarie 2017 vor intra în vigoare următoarele cursuri  obligatorii  pentru prelungirea/emiterea brevetelor sau certificatelor de capacitate.

Comandanții și ofițerii de punte secunzi vor avea nevoie de următoarele cursuri : folosirea ECDIS (dacă a fost efectuat după 01.07.2013, rămâne valabil și doar se va preschimba cartonul la CERONAV), managementul resurselor umane şi aplicarea principiilor de conducere şi muncă în echipă în compartimentul punte nivel managerial (HELM), certificat de operator GMDSS GOC (rămâne valabil până la expirare), program de pregatire de bază pentru siguranţa maritimă, competenţă în utiliz. mijl. de suprav. şi a bs, altele decât brs (dacă a fost efectuat după 01.07.2013, rămâne valabil până la expirare), prevenirea si lupta contra incendiilor (dacă a fost efectuat după 01.07.2013, rămâne valabil până la expirare), asistenţă medicală (dacă a fost efectuat după 01.07.2013  rămâne valabil până la expirare și doar se va preschimba cartonul la CERONAV), familiarizare de Securitate sau Ofiţer cu securitatea navei (dacă SSO a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil și doar se va preschimba cartonul la CERONAV) și actualizarea brevetului.

Ofițerii de punte vor avea nevoie de managementul resurselor umane şi aplicarea principiilor de conducere şi muncă în echipă în compartimentul punte nivel operaţional (HELM), folosirea ECDIS (dacă a fost efectuat după 01.07.2013, rămâne valabil și se va preschimba cartonul la CERONAV), certificat de operator GMDSS GOC (rămâne valabil până la expirare), program de pregatire de bază pentru siguranţa maritimă, competenţă în utiliz. mijl. de suprav. şi a bs, altele decât brs (dacă a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil până la expirare), prevenirea si lupta contra incendiilor (dacă a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil până la expirare), prim ajutor medical (dacă a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil și se va preschimba cartonul la CERONAV), familiarizare de Securitate sau Ofiţer cu securitatea navei (dacă SSO a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil și se va preschimba cartonul la CERONAV) și actualizare brevet.

Șef mecanic și ofițer mecanic secund: managementul resurselor umane şi aplicarea principiilor de conducere şi muncă în echipă în compartimentul maşină nivel managerial (HELM), familiarizare de Securitate sau Ofiţer cu securitatea navei (dacă SSO a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil și se va preschimba cartonul la CERONAV), program de pregatire de bază pentru siguranţa maritimă, competenţă în utiliz. mijl. de suprav. şi a bs, altele decât brs (dacă a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil până la expirare), prevenirea si lupta contra incendiilor (dacă a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil până la expirare), asistenţă medicală (dacă a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil și se va preschimba cartonul la CERONAV) și actualizare brevet.

Ofițer mecanic: managementul resurselor umane şi aplicarea principiilor de conducere şi muncă în echipă în compartimentul maşină nivel managerial (HELM), familiarizare de Securitate sau Ofiţer cu securitatea navei (dacă SSO a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil și se va preschimba cartonul la CERONAV), program de pregatire de bază pentru siguranţa maritimă, competenţă în utiliz. mijl. de suprav. şi a bs, altele decât brs (dacă a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil până la expirare), prevenirea si lupta contra incendiilor (dacă a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil până la expirare), prim ajutor medical (dacă a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil până la expirare și se va preschimba cartonul la CERONAV) și actualizare brevet.

Ofițer electrician: familiarizare de Securitate sau Ofiţer cu securitatea navei (dacă SSO a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil și se va preschimba cartonul la CERONAV), program de pregatire de bază pentru siguranţa maritimă, competenţă în utiliz. mijl. de suprav. şi a bs, altele decât brs (dacă a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil până la expirare), prevenirea si lupta contra incendiilor (dacă a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil până la expirare), prim ajutor medical (dacă a fost efectuat după 01.07.2013 rămâne valabil până la expirare și se va preschimba cartonul la CERONAV) și actualizare brevet.

Pentru certificatele de capacitate marinar, timonier, șef timonier, motorist, ajutor ofițer mechanic, șef echipaj, fitter și pompagiu: program de pregatire de bază pentru siguranţa maritimă, familiarizare de Securitate (rămâne valabil), și limba engleză (dacă a fost efectuat după 01.07.2013, rămâne valabil și se va preschimba cartonul la CERONAV).

Electrician: program de pregatire de bază pentru siguranţa maritimă, familiarizare de Securitate (rămâne valabil), limba engleză (dacă a fost efectuat după 01.07.2013, rămâne valabil și se va preschimba cartonul la CERONAV) și actualizarea certificatului de capacitate.

14 COMENTARII

 1. Buna ziua
  Daca detin cursul de limba engleza de ofiter valabil pana in 2018 pot prelungi cu cursul de baza de nebrevetati certificatul de timonier

  • Cu 3 luni stagiu pe ofiţer aspirant, dă examen şi obţine de timonier. Dar are şi cursuri de făcut în plus faţă de ceea ce deţine.

 2. Buna ziua in ce conditii se poate preschimba certificatul de capacitate de motorist in cel de ajutor ofiter mecanic ? Multumesc !

  • Personalul Navigant maritim ce deţine certificatul de capacitate de motorist în termen de valabilitate şi care a activat pe această funcţie la bordul unei nave maritime, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni în perioada 3 ianuarie 2008-1 ianuarie 2012, poate obţine din oficiu certificatul de capacitate de ajutor ofiţer mecanic

 3. Eu am facut reconfirmare la basic in 2014 avand 4 cartonase TISM,PSI-advanced,PSSR si Medical first aid,toate cu valabilitate pana in 2019.La Ceronav mi-au spus ca Medical Fisrt Aid il preschimba dar restul cica nu mai sunt valabile! Carnetul si certificatul de capacitate sunt in termen,acum intrebarea mea este:chiar este necesar sa fac BT-ul un singur cartonas daca celelalte 4 care le detin sunt inca valabile?

  • Ce ati aflat? Eu stiam ca atunci cand se face reconfirmare ….. se da 1 singur carton …cum ar fii sa venim toti si sa le schimbam ? Am fi cu miile …sunt unii plecati in voiaj de 1 an … si ei le vor schimba cand vor expira …intr un singur carton ….

 4. Unde imi pot depune dosarul pt personal maritim nebrevetati.(mecanic,motorist) Sau de unde pot obtine toate informatiile necesare

 5. Am terminat IMMB in 1986 cu brevet de ofiter mecanic 3 si am navigat ca ofiter mecanic stagiar, apoi 3 si apoi 2 (cum era atunci) timp de 10 ani, pana in 1996. Stiti cumva daca si in ce conditii mi-as putea reactualiza brevetul pentru a naviga din nou? Multumesc anticipat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here