Acasă STIRI GRECIA: NAVĂ DETURNATĂ DE GARDA DE COASTĂ. COMANDANT ARESTAT 8 LUNI

GRECIA: NAVĂ DETURNATĂ DE GARDA DE COASTĂ. COMANDANT ARESTAT 8 LUNI

693
0

O navă port container sub pavilion maltez (dar deținută și administrată de proprietar spaniol) a fost remorcată forțat de către Garda de Coastă Elenă către cel mai nordic port al Salonicului din Marea Egee (nord-estul Greciei), pe data de 28 ianuarie. Proprietarul spaniol Lumar Shipping and Chartering SA afirmă că nava Mekong Spirit a fost deturnată ilegal de către Coasta de coastă din Grecia, încălcând Convenția ONU asupra dreptului mării (in engleză United Nations Convention on the Law of the Sea) in primăvara anului trecut.

Portcontainerul cu structură celulară a părăsit Izmir, Turcia pe 23 mai 2017, îndreptându-se spre Sudan prin Suez, având Port Said ca următorul port de escală. Nava a fost reținută pentru o posibilă incălcarea a embargoului impus Sudanului asupra armelor și a fost dusă cu forța la baza navală din Souda Bay (în nord- vestul Cretei) unde a rămas în ultimele opt luni. Cu toate eforturile făcute de către sotia comandatului ucrainiean Sergii Nevecheria acesta a fost încarcerat intr-o inchisoare greceasca până la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut. Întreg echipajul este tinut ostatic la bordul navei fără posibilitatea repatrierii.

Nava este incă suspectă de încălcarea embargoului internațional asupra armelor impus Sudanului desi Lumar a cooperat pe deplin cu autoritățile elene și a furnizat cargo manifestul cu toate detaliile despre marfă pentru a arăta că încărcătura navei este formata din explozivi pentru minierit și cartușe de pușcă de vânătoare. Toate acestea sunt de uz civil și respectă pe deplin toate reglementările și sancțiunile relevante ale ONU și UE, a declarat reprezentantul companiei.

Marina militară greacă nu a permis navei să se conecteze la alimentarea cu energie electrică de la țărm și a restricționat sever accesul la combustibil, necesar pentru a menține sistemele navei în funcțiune. Lumar a facut eforturi pentru a oferi echipajului provizii de bază, dar autoritățile au blocat multe elemente, inclusiv țigările pentru echipaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here