Acasă TEHNICA MARITIME CYBER ALLIANCE: ATAC CIBERNETIC CONFIRMAT ASUPRA UNEI NAVE COMERCIALE

MARITIME CYBER ALLIANCE: ATAC CIBERNETIC CONFIRMAT ASUPRA UNEI NAVE COMERCIALE

464
0

Într-un viitor nu foarte îndepărtat navele vor fi complet autonome, utilizând date de navigație pe care le primesc cu o contribuție minimă de la centrele de control la malul mării, pentru a-și calcula propriile rute. Beneficiile pe care le-ar putea aduce aceste sisteme sunt masive, însă, înainte de aceasta, trebuie abordate problemele de securitate digitală. Nu numai că multe nave sunt configurate în moduri care parca invită sa fie atacate cibernetic, dar și practicile de securitate trebuie îmbunătățite înainte ca industria maritima să poată fi în siguranță în viitor.

De câțiva ani, industria maritimă se confruntă cu din ce in ce mai multe probleme la sistemele informatice si de navigație. Cu mici excepții, când anumite companii de shipping sau organizații au recunoscut public faptul ca au fost atacuri cibernetice, in majoritatea cazurilor doar se presupune si nu se poate demonstra ca a fost vorba de un atac.

Alianța Maritimă Cibernetică ​​a fost înființată în 2017 cu scopul de a permite analizarea si discutarea problemele cibernetice în mod privat păstrând un grad de confidențialitate maximă.

Faza pilot a Maritime Cyber ​​Alliance, un proiect comun inițiat de Airbus, CSO Alliance și partenerul tehnologic al organizației Wididi, este deja “fructuoasă”, dat fiind faptul că a primit deja primul raport (anonim, dar verificat) de atac cibernetic la o navă comercială.

 Pe lângă o serie de tentative de atac prin e-mail, incidentul cibernetic (confirmat) a vizat o navă care într-un final a fost forțată să lase ancora întrucât o infecție malware a dezactivat sistemele de navigație. Echipajul neștiind cum să intervină a oprit nava si a așteptat ajutor extern.

Pierderile cauzate de incident sunt estimate la aproximativ 40.000 de dolari. Datorită „sensibilității” unor astfel de informații, detaliile navei sau ale companiei afectate nu sunt făcute publice.

Alianța CSO s-a alăturat recent unui alt parteneriat major format din guvernul din Singapore, grupul tehnologic finlandez Wartsila și compania de securitate cibernetică Templar Executives, care și-au unit forțele pentru a forma o Academie Maritimă Internațională Cibernetică in Singapore, una dintre țările care adoptă o poziție semnificativă împotriva criminalității cibernetice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here