Acasă STIRI MINI-TITANIC: GUNDILA, EPAVA UNEI NAVE BRITANICE A FOST DESCOPERITĂ PERFECT CONSERVATĂ DUPĂ...

MINI-TITANIC: GUNDILA, EPAVA UNEI NAVE BRITANICE A FOST DESCOPERITĂ PERFECT CONSERVATĂ DUPĂ 107 ANI

410
0

O serie de fotografii incredibile surprinse de o echipă de scafandri prezintă epava unei nave britanice vechi de o sută de ani, perfect conservată pe fundul unui lac înghețat. Un clopot, o masă cu scaune, un ceas și chiar un pian au fost descoperite foarte bine conservate în interiorul navei The Gundila, naufragiate în anul 1911 în Lacul Superior din Marile Lacuri nord americane.

Remarcabila epavă a “Gundilei” – o ambarcațiune cu lungimea de 60 de metri, construită în Leith, Scoția – a fost prinsă pe camera foto de americanca Becky Kagan Schott. Becky în vârstă de 35 de ani, din Philadelphia, Pennsylvania, este cameraman subacvatic, fotograf și instructor tehnic de scufundări, câștigătoare a 5 premii Emmy, a cărei muncă poate fi văzută în rețele importante de televiziune printre care și National Geographic, Discovery Channel și The Travel Channel.

Becky și echipa ei au reușit să găsească ciudata epavă după ce s-au scufundat pe fundul Lacului Superior din SUA, unde nava a naufragiat cu peste un secol în urmă. Imaginile fantomatice surprinse de echipă după ce s-au scufundat la 270 de metri adâncime arată că nava este în mare parte intactă. Pentru această reușită Becky a avut nevoie de o echipă de scafandri extrem de experimentați.

În ciuda faptului că s-a scufundat în 1911, nava a fost remarcabil de bine păstrată sub Lacul Superior datorită temperaturilor extrem de scăzute ale apei, de până aproape de îngheț. Echipa extrem de pregătită a avut doar 25 de minute la dispoziție pentru a captura imaginile terifiante.

Becky a spus că epava nu seamănă cu nimic din ce a mai văzut vreodată și faptul că nava era într-o stare atât de bună a făcut-o să se simtă ca și cum ar fi călătorit în timp, având in același timp o senzație de „casă bântuită”.

„N-am mai văzut așa ceva în toți anii mei de scufundări. Pentru mine era aproape ireal să fiu acolo. Am visat să văd acest naufragiu și a fost nevoie de ani de experiență atât în scufundări, cât și în fotografie, pentru a putea capta în siguranță imaginile pe care le-am văzut în mintea mea.” a declarat fotografa americancă.

“Privind prin ferestre în interiorul navei pentru a vedea un pian în poziția originală sau o masă de cărți cu scaune așezate lângă un șemineu cu un ceas atârnat deasupra lui sau o bucătărie în care vasele chinezești cu margini aurite stau încă pe rafturi – este spectaculos!”

“Am vrut să surprind nava așa cum nu a mai fost văzută niciodată și asta a însemnat să aducem o mică echipă de scafandri extrem de experimentați”, a adăugat ea.

“Am avut doar 25 de minute la acea adâncime pentru a captura imaginile si 75 de minute de decompresie înainte de a reveni la presiunea atmosferică normală pentru a ne putea întoarce la suprafață.

“Totul a trebuit să fie coordonat ca un dans, adică a fost nevoie ca toți 5 să luam același cadru pentru a putea surprinde anumite perspective largi.”

“Este complet întuneric acolo, astfel încât coordonarea și comunicarea sunt dificile.”

 

Întrebată care a fost fotografia ei preferată, Becky a spus că acesta este cea a pianului, cu o lumină slabă care intră prin fereastra din spatele lui. „Cred că e o imagine bântuitoare”, a spus ea. „Era ca și cum ar fi navigat din nou, la suprafață.”

„Multe dintre fotografiile mele nu au putut fi realizate fără o echipă excelentă și fără partenerii de scufundări. Sunt recunoscătoare acestor oameni care m-au ajutat și mă ajută să creez aceste imagini.”

“Efectuarea acestor scufundări este destul de riscantă și potențial periculoasă, așa că ne mândrim că am realizat acest proiect.”

“Nu a fost o sarcină ușoară să ne scufundam la Gundila. Au trebuit ani de experiență cu echipamente si tratamente specializate de absorbție a dioxidului de carbon si adăugare de oxigen, multe ore de scufundări în apă extrem de rece și de antrenamente pentru situații de urgență.”

“Este periculos să te scufunzi la adâncimi atât de mari într-o locație îndepărtată, pentru că nu există prea mult ajutor. Apoi, mai sunt și anii de experiență fotografică pentru că lucrul în medii întunecate, fără lumină, cu un timp limitat de captare a imaginilor, nu este o sarcină ușoară.”

Becky s-a scufundat peste tot în lume dar spune că Marile Lacuri, cum ar fi Lacul Superior, este locul ei preferat.

“Povestirile despre tragedie, mister și supraviețuire mă inspiră să surprind imagini artistice ale epavelor și să le duc mai departe povestea”, a continuat ea.

“În fiecare an se găsesc mai multe epave și se rezolvă noi mistere și asta mă incită.”

“Gundila nu a fost un loc ușor de ajuns, dar este ca și cum aș fi vizitat un muzeu subacvatic înghețat în timp și îmi doresc cu nerăbdare să revin”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here