Acasă STIRI ONU: REZOLUȚIA 2316 PENTRU LUPTA ÎMPOTRIVA PIRATERIE ADOPTATĂ ÎN UNANIMITATE

ONU: REZOLUȚIA 2316 PENTRU LUPTA ÎMPOTRIVA PIRATERIE ADOPTATĂ ÎN UNANIMITATE

276
0
Sursă poză: caleaeuropeana.ro

Consiliul de Securitate a reînnoit, pe 14 noiembrie, pentru încă un an autorizația privind implicarea forțelor navale internaționale în lupta împotriva pirateriei din largul coastelor somaleze.

Organizația Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate Rezoluția 2316 afirmând responsabilitatea autorităților somaleze în acest efort, un nou apel fiind trimis către statele și organizațiile regionale care sunt în măsură de a coopera și de acorda spriijin logistic pentru a combate pirateria.

Recunoscând că atacurile se află în declin din 2011, Consiliul a apreciat contribuția Forțelor Navale (EUNAVFOR) prin operațiunea ATLANTA a U.E, a NATO prin operațiunile Ocean Shield și Task Force 151, a Africii prin Comunitatea de Dezvoltare a Africii de Sud, precum și a statelor individuale prin misiuni de combatere a pirateriei navale.

Consiliul de Securitate și-a exprimat profunda îngrijorare față de rapoartele privind pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat din zona Somaliei, și a observat o relație între aceste activități și pirateria. Acesta a reafirmat faptul că rezoluția nu afectează drepturile, obligațiile și responsabilitățile statelor membre in comformitate cu drepturile internaționale.

În urma adoptării rezoluției, Mohamed Rabi A. Yusuf, reprezentant al Somaliei, a mulțumit Consiliului de Securitate pentru sprijinul valoros pentru țara sa, în toate domenille, inclusiv în abordarea pirateriei, și a cerut sprijin continuu din partea comunității internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here