Două dintre cele mai mari state de pavilion din lume au apărut pe o listă a Uniunii Europene (UE), care conține statele despre care se spune că acționează ca „adăposturi fiscale”. Insulele Marshall și Panama au fost descrise de UE drept “jurisdicții necooperante în materie fiscală”. UE declară că obiectivul este ca lista să promoveze “o bună guvernare” la nivel mondial, pentru a “maximiza eforturile de prevenire a fraudei fiscale și a evaziunii “.
Inițiativa se consideră a fi parte a strategiei externe a Consiliului European (CE) pentru impozitare, care a cerut ca lista să fie emisă până la sfârșitul anului 2017.” Lista UE a fost stabilită în urma unui screening și a unui dialog organizat în decursul anului 2017, cu un număr mare de jurisdicții din țări terțe”, au declarat reprezentanții Consiliul. “Cei care apar pe listă nu au reușit să întreprindă acțiuni semnificative pentru a aborda deficiențele identificate și nu s-au angajat într-un dialog semnificativ pe baza criteriilor UE.”
În luna octombrie a acestui an au fost trimise scrisori către toate autoritățile în cauză, informându-le despre rezultatele muncii depuse. Majoritatea țarilor au ales să se angajeze în procesul UE printr-un “dialog constructiv” și să ia măsuri pentru a “rezolva problemele identificate”. Consiliul a declarat că țările care apar pe listă sunt “puternic încurajate” să facă schimbările solicitate.
“Legislația lor fiscală, politicile și practicile administrative au ca rezultat sau pot duce la o pierdere a veniturilor pentru statele membre ale UE”, susține CE. În așteptarea unor astfel de modificări, UE și statele membre declară că ar putea “aplica măsuri defensive”, incluzând atât măsurile fiscale, cât și cele “în afara domeniului fiscal”. “Aceste măsuri ar viza prevenirea erodării bazelor fiscale ale statelor membre UE, a adăugat Consiliul.