Pasagerii vaselor de croazieră sunt adesea expuși riscului de a se îmbolnăvi în timpul călătoriei. Acest lucru se datorează, în general, faptului ca pasagerii își petrec cea mai mare parte a timpului pe nava într-un spatiu limitat impreuna cu multe alte persoane, pasageri la randul lor si membri ai echipajelor. Daca in privinta membrilor echipajelor analizele medicale sunt obligatorii, nu acelasi lucru se intampla si in cazul pasagerilor. Mediul acesta face ca raspandirea virusurilor si a bacteriilor cauzatoare de boli sa fie mult mai rápida decat in alte situatii.
“Este ușor ca germenii să se răspândească atata timp cat toată lumea de la bord trăiește și lucrează într-un spațiu închis, limitat”, a explicat un medic care lucrează pe o nava de croazieră a liniei Princess Cruises.
Cu toate acestea, anumite părți ale vasului de croazieră sunt preponderent mai contaminate decât altele. Pentru a evita să se îmbolnăvească pasagerii ar trebui să evite în special butoanele de la lift, a dezvăluit medicul. Deoarece aproape toți pasagerii intră în contact cu aceste suprafete, este probabil ca cea mai mare concentrație de germeni si microbi să se găsească pe aceste butoane.
Alte locuri ce ar trebui evitate sunt manerele ușilor de toaletă, slot-mașinile din cazinou și balustradele navei.
Pentru cei care, în mod evident, doresc să evite imbolvavirea în străinătate, se recomandă spălarea mâinilor mai presus de toate. De asemenea, medicul a recomandat tratarea oricăror infecții înainte de a urca la bordul navei. Nu in ultimul rand, utilizarea dezinfectantului de la bord este indicat: “Avem dezinfectant antiseptic peste tot pe vas pentru a fi folosite de oaspeți” a completat medicul.
Aceste avertismente vin ca urmare a tot mai intalnitelor cazuri de infectie survenite la bordul pasagerelor. Aproximativ 91 din 2.000 de pasageri de pe o navă de croazieră Sun Princess au fost infectate cu norovirus în luna august a acestui an.
Primul caz a fost descoperit în prima zi a croazierei, iar apoi intoxicatia s-a răspândit printre pasageri.
Infecția cu norovirus este o afecțiune ce provoacǎ diaree severǎ și vǎrsǎturi, iar acești viruși sunt o cauzǎ majoră a bolior gastrointestinale. De obicei, persoanele care suferă de această infecție prezintă diaree și dureri abdominale în termen de 24 până la 48 de ore de la expunere. Simptomele produse de norovirus pot dura câteva zile, dar cele mai multe persoane își revin complet fǎrǎ tratament.
Infecția cu norovirus este foarte contagiosǎ și se rǎspȃndește prin alimente sau apǎ contaminate. Stridiile, salata și zmeura sunt printre alimentele care au fost responsabile de infectare ȋn unele cazuri. Mai mult, orice aliment nespălat corespunzător poate transmite virusul. Metodele de transmitere includ:
- Consumul de alimente contaminate
- Apǎ potabilǎ contaminatǎ
- Ducerea mânii la gură după ce mâna a fost în contact cu o suprafață sau un obiect contaminat
În cele din urmă, medicul a spus că bolile gastro-intestinale sunt comune pe navele de croazieră – încă o dată, datorită naturii limitate a spațiului.