Acasă LEGISLATIE ANR: STAGIILE MINIME PENTRU OBȚINEREA BREVETELOR DIN 2017

ANR: STAGIILE MINIME PENTRU OBȚINEREA BREVETELOR DIN 2017

8754
59

În conformitate cu prevederile art.26 alin (1) din Ordinul 1252/2014 privind aprobarea criteriilor minime de pregătire și perfecționare a personalului navigant maritim român (…), de la începutul anului 2017 stagiul minim necesar pentru înscrierea la examenul pentru obținerea brevetelor se va schimba.

Astfel că pentru cadeți stagiul este de 12 luni ca  ofițer aspirant sau 36 de luni pe orice altă funcție, pentru a putea obține brevetul de ofițer punte, ofițer mecanic sau ofițer electrician.

Cele 36 de luni de stagiu se vor aduna indiferent daca s-au efectuat câteva luni pe mai multe funcții.

59 COMENTARII

  • Acele 36 de luni pot fi adunate pentru funcțiile de motorist, pompagiu ( pentru ofiter mecanic și ofiter electrician), iar pentru ofiter punte cele 36 de luni sunt valabile daca au fost efectuate pe functiile de marinar, timonier sau aspirant.

  • Pentru ofiter punte: 36 de luni efectuate pe functiile de marinar, timonier, sef echipaj sau aspirant.
   Pentru ofiter mecanic: 36 de luni pe functiile de motorist, pompagiu
   Pentru ofiter electrician : 36 de luni pe functia de electrician bord

 1. Chiar aveam dubii! Multumesc. Si inca ceva. Acele 36 de luni trebuie sa fie indeplinite pe timpul facultatii sau se iau in considerare si lunile in care am fost plecat, inainte sa ma inscriu ? Motorist.

  • Pentru ofițer mecanic secund este nevoie de 24 luni pe funcția de ofițer mecanic pe nave cu puterea motorului peste 3000 KW.

   • Brevetul pentru 3 mec este puterea mp peste 750 kw , se iau in calcul si functiile de 4 mec ? De aspirant ? Unde pot gasi actele necesare inscrierii pt brevet secund mecanic si daca s-a introdus studiul de caz ? Multumesc anticipat

    • Stagiul pentru înscrierea la examen pentru funcţia de ofiţer mecanic secund este de 24 de luni din care 12c luni în ultimii 5 ani pe funcţia de ofiţer mecanic (nu mai există 2 sau 3 sau 4 ) şi pe nave cu puterea motorului principal peste 3000 kW. Nu s-a schimbat nimic în metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluării

  • Pentru ofițer punte secund (chief mate) este nevoie de 24 luni pe ofițer punte pe nave cuTRB ( tonaj registru brut) de peste 3000. Cadeții fac stagiu pentru obținerea brevetelor de ofițer operațional ( punte, mecanic, electrician). Secunzii sunt nivel managerial și au nevoie de stagiu efectuat pe ofițer operațional.

 2. Buna ziua!Sunt plecat cadet electrician din luna septembrie…debarcarea o am pe 10 martie…vreau sa dau de brevet cand ajung ..
  Pt asta am nevoie de 12 luni de cadetie ?sau inca nu a fost aprobata aceasta lege?multumesc

  • Începând cu 1 ianuarie 2017 este nevoie de 12 luni pe funcția ofițer electrician aspirant. Dumneavoastră vă debarcați în luna martie a anului viitor deci vă încadrați pe noua regulă.

 3. Cred ca greșești la partea cu “motoare peste 3000”. Pentru a ajunge secund punte/mașină e nevoie motoare peate 750. Abia apoi pentru comandant/sef mecanic ai nevoie peste 3000.

  • Am adresat intebarea unor persoane din domeniu si acesta a fost raspunsul pe care l-am primit “motoare peste 3000”. O sa mai adresam odata intrebarea pentru a fi siguri ca nu am oferit informatii eronate.

 4. Bună ziua,
  Referitor la perioada minimă de cadeție. Începând cu 01.01.2017 mai rămâne valabilă perioada de 6 luni (pentru ofițeri electricieni) dacă facultatea am avsolvit-o înainte de anul 2013. Când am plecat în voiaj (iulie, anul acesta), încă era valabilă. Multumesc

 5. Salut,
  nu stiu daca am nimerit bine,dar am nevoie de o informatie,sunt student la ANMB in anul 3 inginerie electrica ..vreau sa imi fac cursul de electricia de bord..eeh si aici incepe nebunia..Ceronavul mi-a spus ceva,la Anr alta poveste..din care nu am inteles mai nimc,acum daca imi poate spune cineva exact ce si cum se procedeaza si cam care ar fi varianta buna,tin sa mentionez atestatul mi se cre pentru o plecare pe pasagere!

  • Incercam sa ne interesam pentru dumneavoastra dar va rugam sa formulati intrebarea mai clar, sa specificati exact ce anume doriti sa aflati.

 6. In legatura cu stagiul pentru sustinerea examenlului de brevet …. daca am 24 de luni ca motorist si 6 luni ca si cadet … oare pot sustine examenul de brevet ?

  • Contează ce certificate deţineti, şi pe ce funcţie vi se va face face debarcarea. Întrebarea e prea generală. Vă trebuie 12 luni pe ofiţer mecanic aspirant sau 36 de luni pe motorist, sau fitter. În mod cert nu vi se face debarcarea pe o funcţie pentru care nu deţineți certificate.

 7. Buna ziua,
  Stagiul pentru sef mecanic am inteles ce este de 36 de luni. Pe ce functie? 36 de luni pe functie de ofiter mecanic secund?

  • Da, aveti nevoie de stagiu pe secund. Secunzii sunt nivel managerial și au nevoie de stagiu efectuat pe ofițer operațional pentru a promova secunzi. Dupa trecerea de la operational la managerial stagiul pe operational nu mai conteaza. Pentru functia (manageriala) de Sef mecanic este luat in calcul doar stagiul (managerial) pe secund.

 8. Sigur trebuiesc 36 de luni pentru examenul de sef mecanic? Eu am intrebat la ANR la sfarsitul lunii ianuarie 2017 si erau 24 de luni. Trebuie sa am fix 24 de luni pe functie de secund ? Sau se da examen si cu un minus de 15 zile? Stiam ca se poate da cu dispensa de pana la 30 de zile maxim. Mai este in vigoare legea? Multumesc

  • Cu siguranta nu s-a schimbat nimic pana in acest moment. Se lucreaza la noua grila dar e un proces de durata, nu se va intampla foarte curand.

 9. Buna dimineata. Am facut facultatea si am si stagiatura in port 5 ani marinar. Vreau sa dau de ofiter portuar. Pot da direct pt brevet sau trebuie sa dau de sef echipaj sau timonier si apoi de ofiter portuar ? Concluzia este pot da direct de portuar ofiter daca am ambarcare 5 ani in prezent marinar si umc terminat.

  • Certificatul de capacitate de ofiţer punte maritim-portuar se poate obţine prin examen de către orice candidat care îndeplineşte următoarele cerinţe:

   a absolvit o formă de pregătire aprobată, specializarea navigaţie maritimă; şi

   are un stagiu de îmbarcare aprobat la bordul navelor maritime sau maritim-portuare pe o funcţie din compartimentul punte de minimum 6 luni, program care se confirmă printr-un jurnal de practică aprobat

 10. Cele “12 luni” pentru ofiter electrician aspirant trebuie sa fie neaparat 365 de zile? Adica dupa 2 contracte am facut ub calcul si imi ies 362…

 11. Aceeasi problema o am si eu. Momentan sunt in voiaj , pe 28 iunie totalizez un numar de 365 de zile. Insa nava are pasaj 3 saptamani dupa aceasta data. 365 sunt indeajuns sau mai trebuie sa raman?

 12. Buna ziua.
  Am functia de motorist,regula III/4,urmeaza sa fac curs de pregatire pentru functia de ajutor ofiter mecanic la Ceronav III/5(deoarece intre 2008-2012 nu am ambarcari pe carnet).
  Imi puteti spune va rog frumos legat de examen,sunt aceleasi module/intrebari ca la examenul de motorist III/4?
  Daca nu,am rugamintea sa imi spuneti unde pot gasi intrebarile si raspunsurile pentru a ma pregati.
  Va multumesc.

  • Nu, cu siguranta nu sunt aceleaşi întrebări ca la motorist.
   ANR/Ceronav nu pun la dispoziţie baza de date cu întrebări si nici alte materiale. Va trebui sa folositi surse “alternative”, site-uri samd

 13. Am terminat fac de inginerie (mecanica) si recent m am angajat ca mecanic stagiar fluvial. Mi s a spus ca trebuie sa fac 1 an stagiu si apoi sa dau examenul pt mecanic plin.Voiajele sunt 1 luna cu 1 luna, pe Dunăre.Acel an de stagiu se refera la 6 voiaje sau 12 voiaje(2 ani calendaristici). Si ce inseamna mai exact mecanic plin, care sunt pasii de urmat mai departe?

   • Mai jos regasiti raspunsul primit la intrebarea dvs:

    In conformitate cu prevederile anexei 3 pct. 5 lit. m din OMTCT 318/2006
    Brevetul de mecanic se poate obtine prin examen din mecanic stagiar cu un stagiu de 12 luni in ultimii 5 ani.

    Stagiul de 12 luni = 180 de zile de navigatie

    • Multumesc frumos pt promptitudine.imi puteti spune si restul de etape in vederea urcarii ierarhice spre postul de sef mecanic?Adica efectiv ce trepte urmeaza, respectiv consitiile pt a ajunge sef mecanic?Multumesc anticipat

 14. Buna ziua,pentru functia de JUNIOR DECK BOY perioada se adauga pentru cumularea celor 36 de luni ? Se face pentru functia asta debarcarea la ANR daca am carnet de Ofiter Punte Aspirant?
  Multumesc,

  • În foaia matricolă se operează funcţia pe care o deţineți: dacă aveti certificat de aspirant, stagiul va fi trecut pe aspirant

 15. BUNA ZIUA …..CUM POT SA MA PREGATESC CA AJUTOR OF MECANIC DACA NU SUNT TESTE PT ACEASTA FUNCTIE .AM INTELES CA DACA FACEM DE PE SITE ACELE TESTE DE MOTORIST SI UNUL DE LA FITTERI OARE VOR FI OK?

  • Multumim pentru contact si pentru faptul ca sunteti un cititor al nostru. Din pacate nu va putem raspunde la intrebari. Nu putem sti cum gandeste Ceronav sau ce intentii are ANR. Incercam sa aflam pe toate caile posibile cat mai multe informatii dar multe probleme ne depasesc. Noi suntem un proiect independent, nascut din dorinta de a ajuta comunitatea navigatorilor. Nu reprezentam nici pe ANR si nici pe Ceronav. Ne autofinantam si nu ne e usor. Cu toate acestea incercam fim la zi cu cele mai importante informatii din domeniu si sa aducem in atentia tuturor problemele care exista pe mare.
   In privinta altor site-uri, a informatiilor pe care le publica sau a testelor pe care le detin nu ne putem exprima. Noi incercam de mai mult de un an sa punem la punct un simulator de examene cat mai apropiat de cel de la ANR dar nu este usor. Nu partea tehnica ne ridica probleme ci testele. Stiti foarte bine ca documentatie nu exista si ca pe CD-uri circula mai multe variante.
   Ramaneti aproape de noi si promitem ca in cel mai scurt timp, in primul trimestru al anului 2018 vom avea cel mai bun simulator de examene, cu teste “la zi” continand intrebari si raspunsuri similare celor de la ANR.

 16. Buna ziua , pentru Brevetul de ofițer punte se cumulează stagiul de cadetie cu cel de timonier sau alte stagii ? Faptul ca a terminat facultatea in 2013 , are vreo semnificație ? Multimesc.

 17. Salut!Lucrez ca si motorist pe un remorcher ,am carnet marinar ,am imo, sunt anul doi umc (mecanica).am facut debarcare si acum tre sa fac ambarcare.cum ma trec ???? cadet ,motorist,ofiter aspirant?am imo si analize valabile,analize incluzand:motorist ,of mechanic.remorcherul ma ajuta cu doua luni de cadetie.

  • Stagiul pe remorcher se ia în calcul doar pe Zimbrul 4 sau pe Hercule (care a luat foc din 01.11.2017- de când nu se mai ia în calcul). Stagiul trebuie pe ofiţer aspirant.

 18. Pentru prelungirea endorsmentului de Comandant trebuie ca in ultimii 5 ani sa fi avut pe functie minim 1 an imbarcare de Cmdt?Luna februarie se calculeaza ca fiind de 30 de zile?

  • Pentru prelungire brevet este nevoie de stagiu pe funcţia respective de 12 luni în ultimii 5 ani, iar lunile sunt de 30 zile

 19. Buna ziua ,
  Am 354 de zile de practica ca si cadet punte , este vreo posibilitate sa dau de brevet fara cele 6 zile de cadetie ?
  Va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here