Acasă STIRI ANR: PLATA CU CARDUL LA CASIERIILE ANR ȘI ALE CĂPITĂNIILOR ZONALE ESTE...

ANR: PLATA CU CARDUL LA CASIERIILE ANR ȘI ALE CĂPITĂNIILOR ZONALE ESTE POSIBILĂ ÎNCEPÂND DE LUNI

1426
2

Veste bună de la ANR: pe surse am aflat că, începând de luni 23.04, se vor putea efectua plăți cu cardul bancar la casieriile Autorității Navale Romane si ale Căpităniilor Zonale. Se vor accepta la plată cardurile emise sub sigla Visa, Mastercard sau echivalent.

Deși informația nu este încă confirmată oficial, conform surselor noastre au fost instalate POS-uri în următoarele locații: Constanta, Tulcea, Galați, Giurgiu, Drobeta Turnu Severin. Toate testele efectuate până acum au fost de succes, sistemul informatic si de comunicații fiind capabil să proceseze plățile in timp real.

Având în vedere dimensiunea rețelei de unități ANR la nivel național dar și necesitățile de ordin tehnic (instalare echipamente, instruire salariați, service și mentenanță etc.), sistemul de plați cu cardul bancar s-a instalat în aceasta fază inițială doar în sediile principale (ANR si Căpitanii), urmând ca, în funcție eficiență dar și de cerințe, să fie atinse și alte subunități.

Ținând cont de sumele mari ce trebuie achitate de către navigatori pentru operațiunile efectuate la ghișeele ANR, măsura introducerii unui astfel de sistem de plată este binevenită. Indiferent ca e vorba de examene, de înscrieri în foaia matricola sau de ambarcare/debarcare – orice operațiune se plătește (și nu cu doi lei). Deși destul de tardiv, dacă ținem cont de anul în care suntem și de posibilitățile tehnico-financiare ale acestei instituții, în situația de față se potrivește proverbul „mai bine mai târziu decât niciodată”.

Ar fi fost mult mai bine dacă plata se putea face direct la ghișeul unde se efectuează operațiunile (pe principiul „one stop shop”), astfel încât să nu mai fie necesară mutarea de la o coadă la alta. Era mult mai rapid, mai elegant și mai normal. In plus, se câștiga și timp, se eficientiza și munca. Dar… sa sperăm că e doar începutul și că lucrurile vor evolua (în bine).

Oricum, noi așteptăm cu nerăbdare și introducerea altor sisteme de plați electronice (plăti online, PayPal, ATM șamd) care să ne ușureze viața.

Trebuie menționat că sistemul nu va fi doar pentru navigatori. Orice persoană fizică/agent economic, din orașele mai sus menționate, ce are de achitat contravaloarea unui serviciu, o amendă sau o taxă la ANR/Căpitănie va putea efectua plata cu cardul la una din casieriile instituției (cu condiția să dețină unul).

De altfel, obligativitatea instituțiilor publice de a oferi metode alternative de plată serviciilor publice furnizate contra cost, amenzilor contravenționale și taxelor este una dintre măsurile de debirocratizare cuprinsă în Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016  prin care autoritățile vor să vină în sprijinul cetățenilor. Pe lângă alternativa plăţii cu cardul, documentul citat prevede şi posibilitatea achitării taxelor prin intermediul sistemelor electronice de plată, astfel încât contribuabilii să facă mai puține drumuri atunci când interacționează cu o instituție a statului.

În ceea ce privește comisioanele bancare aferente plații cu cardul, acestea vor fi suportate de către ANR respectiv Căpităniile Zonale.

2 COMENTARII

  1. Oh wow , s-au trezit si ANR -ul in 2018 sa introduca plata cu cardul??? nu imi vine sa cred aceasta revolutie tehnologica prin care trece aceasta veritabila institutie din port, o institutie care se ocupa doar cu cel mai globalizat domeniu de munca din lumea asta. Nu degeaba zice restul lumii de noi ca suntem in urma cu 50 de ani.

  2. Dar armonizarea si transpunerea legislatiei nationale la normele STCW nu are interes nimeni sa se intample prea rapid…. comparativ cu alte state UE. Personalul Polonez si nu numai, de ex cu o confirmare de la bordul navei actualizeaza/reconfirma cursurile STCW iar multe se pot face on-line… dar MT si CERONAV-ul nostru nu are inters sa piarda fonduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here