Acasă STIRI CĂPITAN COMANDOR ALEXANDRU DUMBRAVĂ : EROUL DIN 1944 COMEMORAT LA CONSTANŢA

CĂPITAN COMANDOR ALEXANDRU DUMBRAVĂ : EROUL DIN 1944 COMEMORAT LA CONSTANŢA

691
0
Sursă poză: adevarul.ro

Careul Marinarilor din Bucureşti, în colaborare cu Liga Navală Română, au organizat o ceremonie de comemorare pentru eroul marinei  Alexandru Dumbravă, la care a participat şi fiul acestuia, Mircea Dumbravă.

 

Când România a întors armele împotriva foştilor aliaţi, pe data de 23 august 1944, pe atunci comandant al Escadrilei Distrugătoare, şi al distrugătorului Regina Maria, căpitanul comandor Alexandru Dumbravă a refuzat predarea navelor de luptă sovieticilor.

Ziua de 5 septembrie 1944 a rămas în istoria autohtonă, ca fiind data  în care comandantul escadrilei a fost găsit mort, sovieticii trecând deja, la dezarmarea Marinei Regale Române.

“Am fost trezit din somn (ora 4.15) si un ropot de bocanci cu tinte care alergau pe punte. In acelasi moment cateva impuscaturi si o voce care striga si un strigat de groaza, ca atunci cand un om este strangulat (capitanul N. Tudor, ofiter de garda, a fost impuns de opt ori cu baioneta de un infanterist sovietic). (…) M-am dus si l-am gasit pe capitan-comandorul Alexandru Dumbrava in pat, acoperit pana la gat cu patura, cu revolverul in mana, cu capul insangerat”, povestea locotenent-comandorul Nicuşor Mosor.

Soţia comandantului Dumbravă, a fost înştiinţată, 2 zile mai târziu, de gestul de eroism al acestuia, printr-o scrisoare din partea viceamiralului Ioan Georgescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here