Acasă EVENIMENTE CONSTANȚA ÎN HAINE DE SĂRBĂTOARE:  ZIUA MARINEI SĂRBĂTORITĂ CU FAST LA MALUL...

CONSTANȚA ÎN HAINE DE SĂRBĂTOARE:  ZIUA MARINEI SĂRBĂTORITĂ CU FAST LA MALUL MĂRII NEGRE

246
0
Sursă poză: seaman.ro

MARINARII MILITARI ȘI CIVILI  AU FOST SĂRBĂTORIȚI, ÎN CONSTANȚA, DE PESTE 10.000 DE SPECTATORI . PRIMA FESTIVITATE PRILEJUITĂ DE ZIUA MARINEI  A FOST PE DATA DE 15 AUGUST 1902, ATUNCI CÂND MINISTRUL DE RĂZBOI ERA DIMITRIE A. STURDZA.

 

Au trecut 114 ani de când ziua de Sfânta Maria a primit o alta însemnătate pentru orașul de la malul Mării Negre. Ziua Marinei a devenit tradiție, iar evenimentele pregătite minuțios de Forțele Navale Române sunt cu fiecare an, mai surprinzătoare. Anul acesta cei prezenți pe faleza Comandamentului din Constanța au putut asista la o deschidere inedită, și anume, un show pirotehnic vizibil și pe timp de zi.  O altă surpriză  a fost prezența avionului american MP3 Orion și valsul celor trei remorchere maritime.

Peste 3.000 de marinari, 40 de nave, patru elicoptere și patru avioane MIG21 Lancer au adus zâmbetul pe buze celor peste 10.000 de spectatori.

La eveniment a fost prezent, pentru prima dată, și Președintele României Klaus Iohannis, ce a ținut să sublinieze faptul că zona Mării Negre este, în continuare, una instabilă. “Anexarea Crimeei în 2014 de către Federația Rusă, cu încălcarea dreptului internațional, a marcat deteriorarea situației de securitate. I s-au adăgat alte provocări și evoluții strategice și militare care fac din această regiune din nou una fiebinte. Ce se intâmplă în prezent la Marea Neagră nu mai este o chestiune locală și nu privește doar un echilibru regional. Evoluțiile din această zonă au efecte dincolo de granițele ei, au implicații asupra securității euro-atlantice, iar Marea Neagră este un punct cu greutate strategică.”, a spus șeful statului în cadrul discursului ținut la începutul festivităților.

O altă tradiție de Sfânta Maria, ocrotitoarea marinarilor, este constituită de avansarea în grad a unor ofițeri de marină. Președintele Klaus Iohanis a semnat decretele de avansare în grad pentru doi înalți ofițeri ai Forțelor Navale. Contraamiralul Alexandru Mîrșu, Șef Major al Forțelor Navale Române a fost avansat la gradul de viceamiral cu trei stele. Comandorul Cornel Rogozan a fost avansat la gradul de contraamiral de flotilă. De asemenea și general-maiorul Adrian Tonea a fost avansat la gradul de general-locotenent, iar colonelul Eduard Simion a fost avansat la gradul de general de brigadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here