Acasă STIRI GRECIA: NAVĂ A GĂRZII DE COASTĂ TURCEȘTI A INTRAT CU TOATĂ VITEZĂ...

GRECIA: NAVĂ A GĂRZII DE COASTĂ TURCEȘTI A INTRAT CU TOATĂ VITEZĂ ÎNTR-UN VAS DE PATRULARE GRECESC

1919
0

Luni 12 Februarie în jurul orei 23:40, vasul “Gavdos” al Gărzii de coastă grecești, cu un echipaj de 27 de membri, se afla în misiune de patrulare in zona insuleleor stâncoase grecești Imia. Fără niciun fel de motiv, nava “Umut” a gărzii de coastă turce a pătruns în apele teritoriale grecești și a încercat să se “înfigă” exact în centrul navei grecești. Puternica coliziune a fost evitată printr-o manevră de ultim moment a navei grecești, a cărei pupa a fost lovită totuși de vasul turc.

Sursele grecești afirmă că mișcarea navei turcești a fost extrem de ostilă, “UMUT” deplasându-se cu viteză maximă către “Gavdos” dând impresia că scopul era să scufunde nava greacă.

Comandamentul Hellenic Coast Guard (garda de coastă grecească) a făcut următorul anunț:

“Ieri, la aproximativ 23:40, la est de insulele Imia, o navă a gărzii de coastă turcești care naviga în apele teritoriale grecești, a efectuat manevre periculoase, încălcând Regulamentul internațional pentru evitarea coliziunilor pe mare, lovind stânga pupa nava de patrulare “Gavdos 090” a Gărzii de Coastă, care se afla în misiune în zonă. Coliziunea a provocat pagube materiale navei  “Gavdos 090″. Nu au existat victime sau leziuni ale membrilor echipajului. Nava gărzii de coastă elene a fost achiziționată cu finanțare din partea Uniunii Europene, cu scopul de a patrula granițele maritime grecești și europene.”

După incident nava turcească s-a îndepărtat cu viteză maximă din zonă, întorcându-se spre țărmul Turciei.

Incidentul, pe cât este de ciudat, nu este însă singular. Surse greceşti afirmă ca prezența navelor militare turcești din zona insulelor Imia a fost intensificată în ultimele săptămâni, chiar dacă Grecia a trimis în zonă nave ale gărzii de coastă și nu nave ale marinei militare.

În data de 17 ianuarie, nava turcească anti-submarin “Köyceğiz” a pătruns în apele teritoriale grecești îndreptandu-se spre Imia. Nava “Nikiforos” a marinei militare grecești, care se afla într-o misiune de patrulare programată în vecinătatea Imiei, a ponit în urmărirea vânătorului de submarine turc. În acel moment, când navele se apropiaseră la o distanță de 1,5 kilometri de Imia, a apărut o altă navă a gărzii de coastă turcești și a executat manevre agresive în apropierea “Nikiforos”,  lovind în cele din urmă partea stângă a navei grecești.

Incidentele au fost condamnate de guvernul de la Atena. După cel de-al doilea incident, Ministerul de Externe al Greciei a demarat un demers puternic formulat la adresa secretarului general al ministerului turc de externe, asupra acestui incident care ar fi putut duce la scufundarea unei nave grecești în apele teritoriale grecești din apropierea insulelor Imia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here