Acasă STIRI PIRATERIE: OPTIMISM “PRECAUT” DUPĂ CE NUMĂRUL ATACURILOR A SCĂZUT

PIRATERIE: OPTIMISM “PRECAUT” DUPĂ CE NUMĂRUL ATACURILOR A SCĂZUT

315
0
Sursă poză: piracy-studies.org

Firma de consultanţă Dryad Maritime a spus că există motive de optimism, unul precaut ce-i drept,  în ceea ce priveşte criminalitatea maritimă şi pirateria. Cele mai recente cifre prezentate, cele din cel de-al treilea trimestru, arată o scădere semnificativă a pirateriei în Golful Guineei, sud-estul Asiei şi Somalia.

În Asia de sud-est, criminalitatea maritimă se află la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani, datorită, în mică parte, şi campaniei de aplicare a legii în strâmtorile Malacca şi Singapore.

Cu toate acestea ameninţarea Abu Sayyaf din Marea Sulu pare să rămână, campaniile militare împotriva grupului neavând efectul aşteptat. În plus urcările la bordul navelor comerciale ale piraţilor în apele din Malaezia şi Marea Chinei au început să fie din nou frecvente după ce autorităţile au scăzut numărul de patrule.

Dryad a remarcat de asemenea, atacurile continue asupra pescarilor din apele frontierei dintre Bangladesh şi India, o zonă cunoscută sub numele de Sundarbans. Aceste incidente nu reprezintă o ameninţare pentru navele comerciale , dar Forumul Naţional al Pescarilor din India estimează că există, aproximativ 20 de răpiri pe an în această regiune.

În Golful Guineei, ritmul rapid de răpiri şi îmbarcare pare să fi scăzut, cu doar patru atacuri în al treilea trimestru, comparativ cu 35 în prima  jumătate a anului. Doar un singur atac a rezultat în răpirea a doi membri ai echipajului navei Prince Joseph 1 în Bayelsa. În celelalte trei cazuri echipajul a scăpat ascunzându-se până în mometul părăsirii navei de către piraţi.

Nu există atacuri raportate în Somalia, dar în ciuda declinului global, Dryad a avertizat că pirateria rămâne o ameninţare reală pentru navigatori. Până acum, în 2016, 81 de marinari au fost răpiţi, şapte au fost ucişi şi 61 încă se află în captivitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here