Acasă STIRI UNIUNEA EUROPEANĂ: CĂLĂTORII MAI SIGURE PE MARE, CA MĂSURĂ A NOILOR NORME...

UNIUNEA EUROPEANĂ: CĂLĂTORII MAI SIGURE PE MARE, CA MĂSURĂ A NOILOR NORME ADOPTATE PRIVIND NAVELE DE PASAGERI

140
0
Ro-ro passenger Ship Nikolaos - Ionion Lines (sursa foto: wikimedia.org)

Norme mai stricte privind siguranța și standardele pentru navele de pasageri din Europa au fost adoptate luni de miniștrii UE, care au adoptat trei directive pentru simplificarea și îmbunătățirea siguranței pasagerilor.

Directivele aprobate în mod informal de Parlamentul European în iunie anul acesta revizuiesc regulile și standardele privind siguranța navelor de pasageri, digitalizează înregistrarea pasagerilor și crează un cadru clar pentru inspecția feriboturilor ro-ro și a ambarcațiunilor rapide de pasageri.
Directiva “generală” (privind norme și standarde de siguranță ale navelor de pasageri) conține cele mai extinse norme privind siguranța navelor de pasageri în UE, aplicabile navelor care călătoresc pe rute interne. Textul stabilește cerințele tehnice detaliate pentru nave în ceea ce privește domenii precum construcția, stabilitatea și protecția împotriva incendiilor.
Directiva privind înregistrarea persoanelor la bordul navelor de pasageri impune companiilor de navigație să digitalizeze înregistrarea pasagerilor navelor, astfel încât numărul exact de pasageri și alte informații legate de aceştia să fie imediat disponibile pentru serviciile de căutare și salvare în caz de accident.
A treia directivă – un regim de inspecție revizuit pentru feriboturile ro-ro și ambarcațiunile rapide de pasageri – elimină suprapunerile și elimină lacunele de reglementare care decurg din aplicarea de către statele membre a diferitelor regimuri de inspecție pentru aceste nave.

Cele trei directive fac parte dintr-o revizuire cuprinzătoare a siguranței navelor de pasageri, care vizează îmbunătățirea siguranței călătoriilor pe mare simplificând în același timp normele actuale și reducând costurile administrative.
În urma votului final de astăzi, actele juridice vor fi semnate în luna noiembrie și publicate în Jurnalul Oficial al UE câteva săptămâni mai târziu. Acestea vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a încorpora noile norme în legislațiile naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here