Acasă STIRI OCEANUL ARCTIC: NOI RUTE ÎN TRANSPORTUL MARITIM

OCEANUL ARCTIC: NOI RUTE ÎN TRANSPORTUL MARITIM

791
0
Sursa foto: Reuters/NASA

Oceanul Arctic poate fi deschis la traficului de vase comerciale mai repede decât se preconiza.
După ce icebergurile au provocat probleme pentru navele comerciale din Oceanul Atlantic de Nord în sezonul trecut, se observă că gheața din Arctica se poate să se fi subțiat mai repede decât s-a prevăzut, deoarece zăpada sărată pe suprafața gheții ar fi denaturat precizia măsurătorilor prin satelit.

SURSA FOTO: THE ECONOMIST

Un nou studiu de la Universitatea Calgary Cryosfera Climate Research Group a descoperit că estimările efectuate prin satelit pentru grosimea gheții marine sezoniere au fost supraestimate cu pana la 25%. Acest lucru înseamnă că Oceanul Arctic ar putea fi dezghețat mult mai devreme decât a fost estimat de unele previziuni științifice, care prognozează că gheața de mare va dispărea în întregime în timpul lunilor de vară între 2040 și 2050.

Verile fără gheață din Oceanul Arctic ar putea influența modelele climatice globale prin creșterea magnitudinii și a frecvenței furtunilor majore și modificarea ecosistemului marin al Arcticului.
Există o gamă largă de previziuni cu privire la momentul în care gheața din Marea Arctică va începe să dispară în timpul verii ca urmare a încălzirii temperaturilor la nivel global, iar studiul Universității din Calgary pune sub semnul întrebării măsurătorile prin satelit furnizate până în prezent.

SURSA FOTO: THE ECONOMIST

„Problema este că măsurătorile cu microunde de la sateliți nu penetrează zăpada sărată foarte bine, așa că măsurarea efectuată din satelit nu este corectă, nivelul gheții marine confirm citirilor din satelit fiind supraestimat. Rezultatele noastre sugerează că salinitatea zăpezii ar trebui să fie luată în considerare în toate estimările viitoare asupra gheții din regiunile arctice realizate din sateliți.“, a concis raportul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here