Acasă STIRI PIRATERIE: NAVE DETURNATE ȘI ECHIPAJE RĂPITE ÎN APROPIEREA NIGERIEI

PIRATERIE: NAVE DETURNATE ȘI ECHIPAJE RĂPITE ÎN APROPIEREA NIGERIEI

1353
0
Sursa foto: maritime-executive.com

Pirați puternic înarmați au deturnat vrachierul Venus Bay (19999 gt, construit în 2012, management PIONEER MARINE ADVISERS PTE) și au răpit 10 membri ai echipajului pe 11 noiembrie la ora 08:22. Incidentul s-a petrecut în Golful Guineea, la aproximativ 23 de mile marine la sud de Bonny, Nigeria.

Pirații s-au urcat pe nava, au intrat în timonerie și au deschis focul distrugând astfel ferestrele și producând panica. In mare viteza au furat cât au putut din proprietatea navei, au jefuit echipajul luându-le bani și bunuri și la plecare au răpit 10 membri ai echipajului.

Ulterior, navele marinei militare Nigeriene au interceptat barca piraților, au eliberat ostaticii și au capturat 5 dintre atacatori. Nu se știe dacă au existat persoane rănite în acest incident.

Atacul piraților din zona Bonny, Nigeria vine la mai putin de o lună după un alt incident similar. Pe 21 Octombrie 2017 opt pirați au urcat la bordul navei Demeter de 3.000 de TEU, aflată la 40 de mile sud de insula Bonny, Nigeria. Atacatorii au luat ostatici șase membri ai echipajului: bucătarul, bosunul, ofițerul mecanic II, ofițerul punte II, căpitanul și comandantul. Toți ceilalți 12 membri ai echipajului au scăpat teferi, ei navigând în siguranță, conform unei declarații a companiei de management a navei, Peter Doehle Schiffahrts-KG.

în urmă cu 3 zile, pe 12 Noiembrie, reprezentanții Peter Doehle au anunțat că toți cei sase membri răpiți au fost eliberați din mâinile piraților și au ajuns teferi și în siguranță acasă, la familiile lor. Naționalitățile celor răpiți și detaliile privind eliberarea lor sunt necunoscute.

Biroul Maritim International – Centrul de Combatere a Pirateriei (IMB ICC) a înregistrat 20 de atacuri reușite ale piraților în apele Nigeriei de la începutul anului până în luna Septembrie. Aproape toate au avut loc în timp ce nava se afla în marș, iar printre obiectivele atacatorilor adesea este inclusa răpirea. În total, 39 membri ai echipajului au fost victime ale unei tentative sau reușite de răpire în primele 9 luni ale anului.

“Pirații sunt adesea bine înarmați, violenți și ei au deturnat, jefuit, răpit și rănit mai multe echipaje de-a lungul coastei … în trecut, au fost raportate atacuri de până la 170 mile de la coastă”, avertizează BMI. “În general, toate apele din zona Nigeriei rămân riscante” conclude Centrul de Combatere a Pirateriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here